Centenari de l’Associació AIQS

La pertinença al  Institut Químic de Sarrià, primer com estudiant (1950-55) i mes tard com professor (1961-1998),  hem dona una  panoràmica  d’anècdotes i experiències personals  que m’agrada comentar amistosament quant hi ha  una oportunitat com es l’actual celebració del centenari de l Associació 1921-2021, 

Es evident que  els Antics Alumnes de IQS, amb l’exercici professional hem contribuït  a  fer gran  la  marca IQS, donant continuïtat en  la societat dels valors adquirits a les classes i laboratoris,  mantenint  la  unitat entre l’ensenyament i l’aplicació  de la ciència. La historia dels últims cent anys,  demostra que  les dues institucions IQS, son  dos membres inseparables en el progres,   com si es tractes d’un equilibri químic entre els plans d’estudi i la pràctica industrial.

Algunes de les aportacions  dels Antics Alumnes al sistema, en el últims cent anys, segons la meva memòria, han sigut::

  1. L’any 1933, com conseqüència de l’expulsió de la Companyia de Jesús, un grup de professors i antics alumnes salvaren el material de laboratori, els libres de la biblioteca, i continuaren  l’activitat del IQS,, per després de la guerra  civil, retornar la propietat als jesuïtes i reobrir  d’Institut amb  el Pare Salvador Gil SJ, com director.
  2. En la nova època, la visió europeista del P. Gil, amb l’ajut de  professors com el Dr. Ribosa, aplicaren uns plans d’estudi orientatsa les necessitats de l’industria, aconseguint excel·lents resultats,  com  confirmà l’exposició de productes industrial l’any 1955, amb motiu del cinquantenari del IQS.
  3. Davant les dificultats per el reconeixement i la manca d’ajuts oficials com centre universitari privat,  els antics alumes col·laboraren a la creació del Patronat d’Empreses, l’any 1958,  que  encara avui es un excel·lent suport per d’institució
  4. Un altre èxit històric es la revista AFINITAT, la mes antiga a Espanya dedicada a la Química, El que Inicialment (1921) va ser el Butlletí de l’Associació,, ja porta 591 números editat com revista científica d’àmbit mundial.
  5. objectiu fundacional  de la AIQS de “afavorir el cultiu i desenvolupament de la ciència i tècnica química en benefici de la societat i dels seus associats”, ha estat ates amb la organització de nombroses Conferencies i Jornades Tècniques,  i mes recentment amb la creació de   Grups Professionals. 

Cal  dedicar un record especial  als companys i companyes  que ens han deixat en aquest primer centenari, i varen  contribuït al reconeixement universal de la  marca IQS, avalant la  capacitat per afrontar el nou model  digital  amb que ha començat el segon centenari..

Josep Obiols - Prom. 1955