Els fets o processos irreversibles, ai! L’espontaneïtat

Ho recordo com si fos ara que tinc 84 anys: i en fa molts, quan un del meus germans petits (en tindria 4), va agafar el tub de pasta de dents i el va pressionar a fons: llavors, amb la crema penjant i escampada pel davantal, va cridar la mare: fica-la a dins! Ella, enfadada, va respondre: el que has fet ja no es pot arreglar, no ho pots desfer, no ho pots tornar enrere: ni tu ni jo!

Aquesta anècdota sempre m’ha sigut molt útil per explicar, als alumnes de les primeres classes de termodinàmica, la reversibilitat dels processos. No obstant, com sovint passa en les ciències, el sentit de recuperar o donar la volta a una decisió va més enllà de la física. Un exemple quotidià: un automòbil a 100 quilòmetres per hora, si el frenem fins aturar-lo, tota la seva energia cinètica s’ha transformat en calor: Calor o energia tèrmica que, com la pasta de les dents, no podem recuperar: el calor es difon en l’ambient i es transforma en desordre.

No obstant en el cas d’un cotxe híbrid o elèctric que va a la mateixa velocitat, si també volguéssim reduir la seva marxa a zero, seria el motor elèctric, tot funcionant com a dinamo, el que hauria transformat l’energia cinètica en energia elèctrica acumulada en la bateria, recuperant així bona part d’aquella energia cinètica del cotxe en energia elèctrica o ordenada, per ser consumida quan calgui. El cotxe híbrid o l’elèctric, signifiquen un pas endavant en el progrés de la tecnologia i, de fet, en el de la humanitat.

En la nostra història, personal com col·lectiva, hi trobaríem molts exemples de progres o degradació de la nostra convivència, fonamentats en la reversibilitat, o no, de les nostres relacions. Un cas immediat és l’insult o la agressió que, en un i altre cas, creen un dany no recuperable: no es pot tornar a la situació precedent i, en tot cas, implica un costos esforç recuperar l’estat anterior. Què difícil és demanar perdó! En canvi, en la negociació, en l’acord, en el pacte, (o en el plet) trobarem un exemple de relació reversible i ordenada. Quan ens plantegem la recuperació de conflictes socials de gran magnitud, com les guerres, la història ens permeten afirmar que la situació prèvia no serà recuperable: i en la actual experiència de la guerra d’Ucraïna, encara que s’arribi a un acord, quedaran sempre els danys de la irreversibilitat, malgrat que tots estem segurs que acabarà amb una negociació, que de fet sembla estar en marxa. La irreversibilitat va associada a l’espontaneïtat del fet: la pedra que rodola muntanya avall; el cotxe no frenat que va fins a la pedra que l’atura; l’insult engegat per una persona poc educada; o la invasió d’Ucraïna, fruit de la frustració d’un cap d’estat primari i amb l’orgull ferit. Sí! a la naturalitat i relació reversible i respectuosa. Però, molt de compte amb l’espontaneïtat!

 Miquel Gassiot i Matas